Saturday, August 27, 2011

Orang Tua Yang Jahat Atau Baik?

Orang Tua Yang Jahat Atau Baik?

"Sheikhhh!! Bangun!!". Terkejut Tun Sheikh dan terasa bingit telinga dijerit sedemikian rupa. Baru saja tersentap kerana teriakan itu, telefon pula berdering-dering tidak mahu berhenti meskipun dibiarkan. Sepatutnya sudah senyap kerana dibiar lama dan tentu dipindah kepada pesanan suara pemanggil. Tetapi ia terus berdering menandakan pemanggil dalam kecemasan atau ada perkara yang sangat penting yang mendesak dan terdesak. Tun Sheikh masih terpinga-pinga kerana rupa-rupanya tersentap dan terjaga dari tidur oleh sebuah jeritan amaran yang amat keras. Kepala masih mamai. Belum sempat Tun Sheikh berkata hello... tiba-tiba dari dalam telefon itu terdengar suara yang sama, perkataan yang sama dan oleh orang yang sangat Tun Sheikh kenal. "Sheikhhhh!! Bangun!!....Sheikhhh!! Bangun..!!!.." terus Tun Sheikh jawab , "yayaya.." tetapi sebaik saja mamai hilang dan belum sempat nak cakap banyak yayaya lagi selain yayaya yang pertama itu, suara dalam telefon itu terus suruh dengan nada membentak," pergi ambil wudhu sekarang!!," Lepas saja kata "ya..." dia kata.." lepas berwudhu telefon balik!".

Tun Sheikh pun terus ke bilik mandi. Baru sahaja hendak melangkah masuk, kedengaran pula azan magrib yang amat jelas dan kuat sebab rumah Tun Sheikh berhadapan surau dan hanya dipisahkan oleh sebuah jalan taman. Rumah Tun Sheikh betul-betul menghadap surau. Seruan azan itu memang begitu kuat sekali dan begitu juga tinggi nada jeritan yang panggil nama Sheikh tadi suruh Tun Sheikh bangun dan pergi ambil wuduk kemudian suruh telefon semula segera.

Bila sudah azan, tak jadi Tun Sheikh masuk berwuduhuk kecuali kembali semula ke kamar mengambil tuala untuk mandi seperti biasa dan tentunya badan akan bertambah segar. Tetapi pada petang itu hati Tun Sheikh tertanya-tanya dari mula hendak melangkah masuk berwudhu sampai kembali ke bilik mengambil tuala dan sehingga selesai mandi dan berwudhu, terhadap peristiwa pelik ini. Apabila diingat-ingat, sebenarnya ketika itu Tun Sheikh sedang tidur dan sedang bermimpi lalu terdengar panggilan atau jeritan dari Pakku, seorang tua, kenalan, sahabat, bapa angkat, guru gost buster dan juga seguru dengan Tun Sheikh ketika berlajar tasauf dan setarekat.

Tun memang sangat menghormatinya kerana banyak Tun Sheikh dapat pengalaman terutama mengenai alam gaib ketika bersama atau ketika mengikut beliau mengusir makhluk gaib atau halus yang mengganggu sama ada yang merasuk seseorang atau dalam rumah atau pada tempat-tempat tertentu seketika dahulu. Tun Sheikh tertanya-tanya dan cuba mengingatkan apa yang Tun Sheikh mimpi tadi. Bila Tun sudah siap mandi dan berwudhuk, Tun Sheikh pun telefon Pak Engku lalu terus dia tanya mengapa tidur waktu azar menjelang senja. Tun Sheikh sebenarnya telah terlelap selepas keluar buang air besar dan badan tidak sihat kerana cirit-birit. Tetidur pun dalam keadaan tidak sempurna, tidak berwudhuk dan dengan seluar pendek tidak berbaju.

Tun Sheikh pun ceritalah kepada Pak Engku dan dalam mimpi itu Tun Sheikh bermimpi satu lembaga hitam manusia yang sangat besar setinggi pokok kelapa, badan berbulu dan bermata merah telah masuk dalam bilik Tun Sheikh. Dalam mimpi itu Tun Sheikh nampak lembaga itu macam terbang dan melompat laju dari pohon ke sepohon sehinggalah terus melompat masuk ke dalam bilik yang mengadap belukar di belakang rumah sewa Tun Sheikh di Johor Bahru. Tun Sheikh terkejut dan tidak terkata malah mulut tidak boleh buka dan lidah terkelu. Segala pergerakan macam kaku kena ikat. Hairannya, Tun Sheikh tidak berasa takut atau menggigil tetapi seperti tertanya-tanya dan ingin tahu siapdia sebenarnya.

Apa yang diperkatakan oleh Lembaga itu amat jelas dan kerana Tun Sheikh memang suka dan ingin tahu tentang alam dan perkampunagan gaip seperti perkampung orang bunian, kota, pekan dan sebagainya, lembaga itu telah menghulur tangan suruh Tun Sheikh pegang sambil mengajak pergi ke tempatnya. Baru sahaja terasa tangan yang kaku itu bebas boleh bergerak dan diangkat tetapi belum sempat Tun Sheikh hendak mencapai tangan lembaga hitam itu, satu teriakan yang sangat membingitkan iaitu yang memanggil nama Tun Sheikh tadi pun kedengaran sehingga terjaga daripada tidur rupa-rupanya.

Pak Engku bertanya mengapa saya seperti bersetuju hendak pergi dan kenapa tidak mencabar atau bertanya atau melawan siapa gerangan lembaga hitam besar dan bertubuh sasa berbulu-bulu itu. Pak Engku kata itu penghulu Jin malah sangat handal dalam persilatan tetapi ilmunya bercampur baur dengan islam dan kafir kerana dia adalah ketua panglima kaum jin yang ada di kawasan hutan Kempas. Nasib baik Tun Sheikh tidak sempat mengikut pergi, jika tidak sangat susah hendak kembali atau dicari kerana Tun Sheikh sendiri suka untuk pergi. Tun Sheikh bertanya macam mana Pak Enggku tahu itu semua. Belaiu kata beliau tidak tahu dan tidak merencana atau merancang kecuali tiba-tiba tergerak arasa di hatinya bahawa Tun Sheikh sedang dalam bahaya. Ketika itu beliiau sedang berzikir sementara menunggu waktu magrib. Dia tiba-tiba menjerit menamggil nama Tun Sheikh dan suruh bangun. Setelah itu beliau berasa zikirnya terganggu dan berhenti lalu terus menelefon berkali-kali sehingga Tun Sheikh menjawabnya.

Beliau kemudian mengingatkan Tun Sheikh jangan lalai dan hendaklah terus menjaga wudhu walaupun dalam uzor atau tidak sihat mahupun sakit. Jangan putus zikir dan mengingatkan bahawa makhluk itu akan datang lagi kerana dia berminat dan suka pada Tun Sheikh tetapi dia a hanya mahu dirinya menjadi tuan kepada Tun Sheikh. Pak Engku suruh berdoa semoga Allah memelihara keselamatan Tun Sheikh dan hanya diberi pengetahuan gaib dalam keadaan kita yang menguasainya dan mendapat atau berguru mengenai ilmu gaib itu dari guru murshid dari kalangan manusia yang nyata alim, berilmu dan beramal. Beliau melarang berguru dari penghulu jin atau makhluk halus.

Pada hari ketujuh puasa lepas, sekali lagi Tun Sheikh dikejutkan sebegitu rupa dan diikuti dengan deringan telefon. Pak Engku bertanya khabar sebab hatinya tiba-tiba teringatkan Tun Sheikh dan rasa tidak sedap. Tun rasa macam buka kebetulan lagi kerana ketika itu Tun Sheikh sedang demam dan sakit kepada di awal-awal minggu berpuasa. Tun Sheikh seperti mamai dan kepala pening dan melayang kemudiaan diikuti oleh denyutan yang sangat kuat 3 hingga 5 jam sebab lapar dan disebabkan penyakit kencing manis yang baru Tun Sheikh hidapi. Pak Engku memesan, walaupun bulan puasa, dan hanya syaitan penggoda yang dirantai tetapi jin yang sebangsa dengan syaitan sama ada kafir atau Islam tidak dirantai dan mereka ada kekuatan dan kuasa yang diizinkan Allah menyebabkan manusia boleh merasa kesakitan dari perbuatan yang mereka lakukan. Jika kita tidak mempunyai perlindungan keselamatan diri berupa pagar gaib daripada amalan zikir dan kebiasaan membaca surah-surah dan ayat suci al quran yang tertentu maka mudahlah kita ganggu.

Selepas bercakap dengan Pak Engku dan membaca surah-surah ayat lazim yang pendik dan mudah, denyutan kepala pun hilang. Tun Sheikh yakin itu adalah gangguan jin. Pak Engku banyak menolong Tun Sheikh menyelesaikan masalah alam gaib terutamanya berkenaan alam jin. Sejak berkenalan dengan beliau pada tahun 1989 sehingga sekarang tidak pernah beliau mengajak, mengajar atau suruh membuat perkara-perkara fasik dan bathil malah beliau mengingatkan bahawa taksub kepada seseorang akan mendorong kepada kesyirikan dan sangat-sangat melarangnya. Tun Sheikh sering teringat maksud hadis nabi yang mengatakan bahawa apabila seseorang itu hanya memperkatakan yang baik, suka mendengar yang baik dan suka melihat yang hak dan baik dan melakukan perkara yang baik, maka jadilah saksi bahawa orang itu memang tergolong dari orang yang baik di sisi Allah.

Semoga kita semua memilih dan dikelilingi dengan orang yang baik-baik seperti Pak Engku dan jangan lupa kita akan sentiasa diganggu oleh jin sama ada jin Islam, jin kafir dan syaitan apabila kita lalai. Peliharalah kami dan jadikan kami sebagai hamba yang sentiasa dalam pandanganmu ya Allah. Amin ya rabal Alamin.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Dimensi
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere