Wednesday, January 2, 2013

JIKA UMNO MAHU MENANG DAN JIKA MENANG PR 13 - SUATU DIMENSI FUTURISTIK


JIKA UMNO MAHU MENANG DAN JIKA MENANG PR 13 - SUATU DIMENSI FUTURISTIK

Ketika ini kelibat PM Ajaib sudah mula ditidurkan kerana terlalu banyak isu yang melingkari dirinya menjadi liability kepada AMNO. Semua orang dalam dunia pada umumnya tidak suka kepada Emilda Marcos kerana perangainya bukanlah bernilai sejagat yang positif. Dia berbelanja besar dan menggunakan wang rakyat untuk bermewah dan berlagak jutawan yang sombong. Tidak disangka Emilda Marcos juga lahir di Malaysia yang telah dibangun dan dimajukan oleh AmnoBN  sebagai sebuah Negara Islam  acuan Amno. Rupa dan gayanya pun hampir-hampir sama.

 Walaupun rakyat tahu PM Ajaib mewarisi kekayaan datuknya ke atas perniagaan judi antarabangsa di Genting, namun rakyat masih tidak percaya bahawa PM Ajaib yang berwajah menarik itu terlibat dengan rasuah berprofil  tinggi dan  orang jahat berdarah sejuk. Beliau hanya  dipercayai sebagai bangkai hidup baik tidak reput yang telah termakan nasi kangkang.  Pernah suatu ketika berita angin mengatakan beliau sanggup membuang Emilda Marcos Malaysia demi kepentingan UMNO dan Melayu tetapi apabila beliau mendapat sokongan  para kabinet dan kredit sahabat taulan yang memuji-muji Emilda Marcos Malaysia dan dari teman-teman syaitan dikenalinya  yang suka menjilat dan mengampu, hajatnya itu tidak menjadi reality. Ketika ini jika beliau kembali ingin mengotakan niat atau menepati janji dirinya sendiri, itu diperkirakan sia-sia dan sudah terlambat. Ini semua gara-gara saudagar karpet yang menjadi adik angkat mereka telah sanggup mati diletopkan dengan bom C4. Beliau telah  nekad memecah rahsia akibat dari tekanan hidup yang dicipta oleh  Emilda Marcos Malaysia.

 Papa Daddy PM Ajaib pula sudah berputus asa untuk membantunya setelah berjaya menyingkirkan Pak Lah. Beliau menasihati PM Ajaib berundur secara misteri dengan membawa kekayaan yang bertimbun bersama Emilda Marcos yang jelita itu. PM Ajaib dipujuk supaya jangan risau dengan sejarah kerana namanya sebagai PM tidak akan dilupakan malah akan mencipta rekod baru seperti dirinya. Jika Papa Daddy memegang rekod berkuasa yang paling lama, PM Ajaib akan memegang rekod menjadi PM dengan perlantikan Kabinet bukan hasil pilihanraya dan cukup pula penggalnya selama 4 tahun pun serupa seperti tempuh pilihanraya. Rekod seterusnya ialah sebagai PM yang tidak membubarkan parlimen dan akan dinobat sebagai PM yang yakin kuasa dan hukum demokrasi berparlimen kerana pada zamannya kabinet dan parlimen terbubar mengikut perlembagaan dan peraturan demokrasi. Rekod lain ialah antara tokoh menteri yang menganggotai kabinet yang paling lama.

Kepada Papa Daddy, PM Ajaib boleh dibentuk dan dicucuk hidung tetapi untuk campur tangan dalam urusan rumah tangga orang lain yang dianggap seperti anak didiknya itu tidaklah beliau sampai hati kecuali jika anak didiknya berperangai seperti Anwar Ibrahim yang terang-terangan dianggap menderhaka ketika tidak mahu bersyubahat dengan penyelewengannya. Papa Daddy adalah seorang tokoh yang mencintai isteri dan dia memahami perasaan anak didiknya PM Ajaib. Papa Daddy tahu bahawa dirinya normal kerana boleh mengontrol isteri tetapi sering cemas ketika Paklah mengutamakan Endon dan ketika ini cemasnya memuncak kerana PM Ajaib dipercayai termakan nasi kangkang. Pada mulanya Papa Daddy tidak kisah tetapi apabila mendapat berita dari perisik siput babinya yang setia mengenai pertelingkahan dan pergaduhan keluarga Emilda Marcos Malaysia yang telah membuang  saudara dan taksub kepada bomoh, Papa Daddy bertambah cemas.

Cerita lagenda ini Tun Sheikh suratkan dari hasil analisa sejarah dan firasat serta mitos untuk pengajaran. Mengikut sejarah peribadi, Papa Daddy dulu juga ada bomoh besar dari India membantunya mentadbir. Kini ada berita bomoh Emilda Marcos Malaysia lebih besar dari yang dimilikinya dan beliau sendiri rasa ngeri dan gerun. Era Pak Lah telah tamat dan Papa Daddy terselamat 7 tahun dari dipaksa mendiami rumah teres berjeriji besi.  Beliau sudah 4 tahun juga terselamat di bawah PM Ajaib. Beliau terus merancang dan berasa hanya selamat jika anaknya menjadi perdana menteri.  Hendak mengharapkan mati, nampaknya beliau susah mati dan bayang-bayang maut pun sangat menakutkan. Beliau sedar doa ulamak memang tidak boleh buat main tetapi itu semua telah berlalu. Apa yang beliau nampak adalah untuk meneruskan hidup, terus  berusaha dan memuaskan nafsu dirinya berkuasa hingga mungkin sampai doanya termakbul iaitu mengharap ada yang menembaknya sehingga mati. Risau juga andaikata ada yang menembak beliau tetapi tidak mati juga sebab doa orang zalim tidak dimakbul oleh Tuhan.

Ini adalah suatu hasil pembacaan secara firasat sahaja. Dulu pun Tun Sheikh ada gerak rasa dan menyokong PM Ajaib mengambil tindakan segera bagi menyelamatkan AMNO dan orang Melayu. Beliau mampu untuk gaib dan kabur atau menghilangkan diri. Beliau mampu hidup bermewah di Negara lain. Ada beberapa pilihan tetapi jika PM Ajaib memohon pengampunan, berterus terang dan menyerah diri serta mengangkat darjat Islam dan meletaknya di tempat tertinggi yang wajar, itu adalah lebih baik dan terpuji. Apalah ditakutkan jika tidak terlibat. Berani kerana benar dan kalau salah pun apabila terhukum di dunia dengan hukum syarak maka di akhirat insyaalah dapat pengampunan. Orang bukan Islam pula apa hendak dikecohkan kerana hukum syariat Islam tidak terhukum kepada mereka kecualilah mereka sendiri memilih berhukumkan dengan syariat Islam.

AMNO boleh menang PR 13 dengan memodalkan penarikan diri PM Ajaib  dan isteri sebagai liability dengan nafas baru. Tetapi jika tidak mengubah dasar perlembagaannya kepada syariat Islam maka pemerintahan seterusnya akan bertambah mendung dan gelap. Lebih-lebih lagi apabila TPM Muyid yang telah tua menjadi PM boneka Papa Daddy atau terikat dengan janji yang mesti ditepati dengan keluarga Papa Daddy. Ketika beliau disingkirkan nanti segalanya seperti sejarah yang berulang selagi ciri-ciri dan amalan kebobrokan tidak berubah. Rakyat terus akan menjadi mangsa dan malang. Keadaan akan menjadi lebih teruk apabila anak papa Daddy jadi PM. Harap-harap analisa fakta sejarah, mitos, firasat dan lagenda ini tidak menjadi kenyataan. Tun Sheikh yakin ia tidak akan menjadi kenyataan jika rakyat berani berubah dan memberi pengajaran kepada perjalanan politik tamadun Melayu pada pilihanraya 13 ini nanti. Amin!

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara
Damansara KL 3.1.2013

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Dimensi
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere